Toka mund të goditet këtë javë nga një stuhi tjetër e madhe diellore

Toka mund të goditet nga një stuhi tjetër e fuqishme diellore këtë javë, që parashikohet të shkaktojë ndërprerje të komunikimit dhe shfaqje të pabesueshme të dritës veriore.

Në fillim të këtij muaji, dielli lëshoi ​​rrymat më të fuqishme të plazmës, të njohura si nxjerrjet e masës koronare (CME), në 20 vjet, duke shkaktuar ndërprerje të komunikimit në mbarë botën.

‘Njolla’ diellore që shkaktoi kaosin është kthyer prapa dhe ka lëshuar një shpërthim të fuqishëm drejt rajonit të Tokës të hënën.

Administrata Kombëtare e Oqeanit dhe Atmosferës (NOAA) ka njoftuar se ekziston një shans prej 60 për qind për ndërprerje të komunikimit gjatë gjithë pjesës tjetër të javës.

NOAA paralajmëroi për ​​një orë stuhie të fortë gjeomagnetike më 11 maj, kur e njëjta njollë dielli po godiste planetin tonë me dhjetëra rryma plazme energjike.

Një stuhi diellore ose gjeomagnetike është një shqetësim i madh i magnetosferës së Tokës – zona rreth Tokës e kontrolluar nga fusha magnetike e planetit.

Alarmi i NOAA ishte i pari i dhënë që nga viti 2005, kur Toka u godit me dozën më të lartë të rrezatimit në një gjysmë shekulli.

Ngjarja e pazakontë në fillim të këtij muaji ndërpreu GPS-në, rrjetet e energjisë, pajisjet bujqësore dhe satelitët në orbitë – dhe ekspertët po monitorojnë shpërthimin e së hënës në përgatitje të të njëjtave çështje.

Njolla diellore, e emërtuar AR3664, ka lëshuar 17 ndezje këtë javë, por më e forta ka tërhequr vëmendjen në mbarë botën.

Related Posts
Lexo më shumë

𝐍ë 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐧ë 𝐞 𝐌𝐛𝐫𝐨𝐣𝐭𝐣𝐞𝐬 𝐩ë𝐫𝐟𝐮𝐧𝐝𝐨𝐢 𝐬𝐞𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐢 𝐧𝐣ë𝐣𝐚𝐯𝐨𝐫 𝐦𝐞 𝐭𝐞𝐦ë “𝐏𝐥𝐚𝐧𝐢𝐟𝐢𝐤𝐢𝐦𝐢𝐧 𝐞 𝐛𝐥𝐞𝐫𝐣𝐞𝐯𝐞, 𝐡𝐮𝐥𝐮𝐦𝐭𝐢𝐦𝐢𝐧 𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐠𝐮𝐭 𝐝𝐡𝐞 𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢ë𝐧 𝐞 𝐤𝐨𝐬𝐭𝐨𝐬”

𝐍ë 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐫𝐢𝐧ë 𝐞 𝐌𝐛𝐫𝐨𝐣𝐭𝐣𝐞𝐬 𝐩ë𝐫𝐟𝐮𝐧𝐝𝐨𝐢 𝐬𝐞𝐦𝐢𝐧𝐚𝐫𝐢 𝐧𝐣ë𝐣𝐚𝐯𝐨𝐫 𝐦𝐞 𝐭𝐞𝐦ë “𝐏𝐥𝐚𝐧𝐢𝐟𝐢𝐤𝐢𝐦𝐢𝐧 𝐞 𝐛𝐥𝐞𝐫𝐣𝐞𝐯𝐞, 𝐡𝐮𝐥𝐮𝐦𝐭𝐢𝐦𝐢𝐧 𝐞 𝐭𝐫𝐞𝐠𝐮𝐭 𝐝𝐡𝐞 𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢ë𝐧 𝐞…