Politico: Vendet e BE-së duan të ndëshkojnë Viktor Orbanin dhe Hungarinë, duke e lënë Olivér Várhelyi pa punë?

Të ngopur me obstruksionizmin e vazhdueshëm të kryeministrit hungarez Viktor Orbán ndaj Ukrainës, liderët e tjerë të BE-së planifikojnë ta ndëshkojnë atë duke i dhënë vendit të tij një portofol të dobët në Komisionin e ardhshëm Evropian, thanë për POLITICO tre diplomatë të njohur me diskutimet.

Hungaria dëshiron të mbajë punën e zgjerimit, e cila ka ndikim të rëndësishëm për shkak të bisedimeve të BE-së për pranimin e Ukrainës në bllok, por qeveritë kombëtare nuk kanë oreks që komisioneri aktual i Budapestit, Olivér Várhelyi (ose ndonjë hungarez tjetër) të vazhdojë në një rol kaq të madh, thanë të tre diplomatët

Orbán është vazhdimisht aleati më i ngushtë i presidentit rus Vladimir Putin në BE, dhe liderët e Evropës po acarohen gjithnjë e më shumë me zvarritjen e sanksioneve dhe kundërshtimin e tij për dërgimin e fondeve në Kiev.

Vështirë se ka “madje edhe një çështje” që Hungaria të lejohet të mbajë kontrollin e ndonjë raporti të fuqishëm, tha një i dërguar, të cilit si të tjerët, iu dha anonimiteti për të diskutuar bisedimet e ndjeshme midis vendeve të BE-së.

Komisioni Evropian tha se qeveritë dhe presidenti i ardhshëm i zgjedhur i Komisionit duhej të zgjidhnin komisionerët e ardhshëm dhe nuk do të “parandalonte vendimet e tyre”.

Orbán ka bërë përpjekje për të bllokuar ndihmën për Ukrainën dhe ka kërcënuar bisedimet e saj të pranimit në muajt e fundit. Në korrik, hungarezët do të marrin gjithashtu presidencën e radhës gjashtëmujore të Këshillit të Bashkimit Evropian, duke u dhënë atyre kompetenca për të vendosur agjendën.

Megjithatë, kombi i Evropës Qendrore mbetet me shpresë se Várhelyi do të qëndrojë në postin e tij, të cilin e ka mbajtur që nga viti 2019, pasi u ngrit nga Orbán dhe mori përgjegjësinë për përpjekjet e bllokut për të sjellë anëtarë të rinj në bord.

Por Várhelyi është akuzuar për minimin e politikës ndaj shteteve kandidate për në BE, duke krijuar konfuzion në një ngecje të kohëve të fundit me Gjeorgjinë lidhur me ligjin gjerësisht të dënuar për “agjentët e huaj” të vendit të Kaukazit Jugor, i cili shihet gjerësisht si një mënyrë për partinë në pushtet të Tbilisit për të shtypur mediat opozitare, aktivistët dhe OJQ-të.

Budapesti më parë u përpoq të prezantonte versionin e vet të rregullave të stilit rus, duke u përballur me kundërshtimin nga Brukseli dhe institucionet ligjore evropiane.

“Pas katastrofës këtë herë me Várhelyi dhe mënyrën se si Orbán po përballet me [Presidenten e Komisionit Ursula] von der Leyen, nuk ka asnjë mënyrë që ajo t’i dorëzojë ndonjë gjë të rëndësishme dikujt afër tij”, tha i njëjti i dërguar.

Related Posts