Përçarje e madhe në FIFA

Vendimi i FIFA-s për të zhvendosur departamentin e saj ligjor në Miami do të shkaktojë “përçarje të madhe” me pothuajse dy të tretat e stafit që nuk do të zhvendosen në SHBA, kanë thënë punonjësit në organin qeverisës të futbollit botëror për “Guardian”.Por, FIFA ka hedhur poshtë shqetësimet se rastet, duke përfshirë disa që përfshijnë akuza për abuzim seksual të profilit të lartë, do të vonohen si rezultat i lëvizjes së lartë të stafit dhe ka mohuar se ka pasur një ngecje, raporton KosovaPress.“The Guardian” kupton se pothuajse 80 anëtarë të departamentit ligjor prej 120 anëtarësh me bazë në selinë e FIFA-s në Cyrih do të kenë lënë postet e tyre deri në momentin e zhvendosjes në zyrat e reja në mes të gushtit. Midis departamenteve që lëvizin në Coral Gables janë komiteti i etikës, i cili heton akuzat serioze për sjellje të pahijshme, dhe ekipet e auditimit, pajtueshmërisë dhe menaxhimit të rrezikut.

Kuptohet se shumica e figurave të larta, duke përfshirë shefin ligjor dhe zyrtarin e pajtueshmërisë, Emilio García Silvero, janë angazhuar për këtë lëvizje, por shumica dërrmuese e punonjësve vendosën të largoheshin pasi iu dha një muaj kohë për të vendosur nëse dëshironin të shkonin në SHBA, e cila do të jetë bashkë-nikoqire e Kupës së Botës 2026 me 48 ekipe të zgjeruara. Kjo ka bërë që FIFA të përpiqet të gjejë zëvendësues, me rreth 50 pozicione të mbetura për t’u plotësuar në departamentin ligjor. Shumë nga rolet, duke përfshirë një drejtues ligjor të korporatës, u shpallën në faqen e rrjeteve të punës “LinkedIn” javën e kaluar.

“Ka disa njerëz me shumë përvojë që po largohen,” tha një burim që po largohet pas 10 vitesh në FIFA. “Sistemi tashmë po lufton për të përballuar kaq shumë raste dhe kjo do të shkaktojë përçarje të mëdha”.Një raport “Inside World Football” muajin e kaluar citoi një burim të brendshëm të FIFA-s i cili e përshkroi situatën si “një anije që fundoset” dhe tha se promovimi i tepërt i avokatëve për të zëvendësuar ata që largoheshin kishte shkaktuar “probleme dhe kaos”. FIFA ka këmbëngulur se lëvizja nuk do të ketë ndikim në operacione, por kuptohet se ka një pranim që zyra në Miami do të ketë shumë më pak staf kur të hapet.

Burimet i kanë thënë “Guardian” se kanë shqetësime se nuk ka njerëz të mjaftueshëm për të hetuar akuzat për abuzim seksual, me disa raste të tilla si akuzat e ngritura kundër tre trajnerëve të rinjve në Gabon në vitin 2021 ende në pritje të një vendimi.

Udhëheqja e FIFA-s kuptohet se është e bindur se ka burime të mjaftueshme për të menaxhuar numrin e madh të rasteve të paraqitura në komitetin e etikës çdo vit, edhe pse totali i këtij viti besohet të ketë kaluar tashmë atë të vitit të kaluar. Ai tregon për prezantimin e “ekspertëve të integritetit” të parë të pavarur të FIFA-s vitin e kaluar – rreth 20 gjithsej – të cilët po ndihmojnë në mbështetjen e hetimeve dhe do të ketë më shumë fokus në përfundimin e çështjeve pasi të përfundojë kalimi në Miami.Një zëdhënës i FIFA-s tha: “Lëvizja e ekipit ligjor dhe të pajtueshmërisë në Miami, e cila u njoftua shtatorin e kaluar, është në vazhdim dhe do të jetë efektive këtë verë. Nuk ka plane për të pakësuar këtë ekip të FIFA-s si pjesë e kësaj lëvizjeje dhe kjo nuk ndikon në operacionet. Ashtu si me çdo ristrukturim të këtij lloji në një kompani globale, procesi përfshin largimin e një pjese të stafit dhe punësimin e stafit të ri në vendndodhjen e re. I gjithë procesi është monitoruar gjithashtu nga komiteti i pavarur i qeverisjes, auditimit dhe pajtueshmërisë së FIFA-s, i cili është informuar periodikisht për hapat e ndryshëm të këtij procesi. FIFA kundërshton me forcë çdo pretendim se kjo lëvizje do të ndikonte në hetimet gjyqësore të trajtuara nga komiteti disiplinor ose i etikës i FIFA-s. Aktualisht nuk ka asnjë ‘mbushje’ të procedurave gjyqësore ose të mosmarrëveshjeve dhe çdo rast trajtohet në një afat kohor të duhur bazuar në rrethanat e tij specifike”.

Related Posts