Liqeni i Ohrit në Shqipëri dhe Maqedoninë e Veriut: liqeni më i vjetër i Evropës

Me 1.4 milionë vjet të vjetër, ai nuk është vetëm liqeni më i vjetër i Evropës, por edhe një nga më të vjetrit në botë: Liqeni i Ohrit në kufirin e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut. Ne do t’ju tregojmë se çfarë mund të përjetoni atje.

Vetëm disa liqene në botë janë më të vjetër se Liqeni i Ohrit, i cili thuhet se është 1.4 milion vjet – për shembull Liqeni Zaysan 65 milion vjeçar në Kazakistan ose Liqeni Baikal 25 milion vjeçar në Siberi. Megjithatë, Liqeni i Ohrit është më i vjetri në Evropë (dhe me 288 metra gjithashtu një nga më të thellët) dhe është jo vetëm një vend i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s, por edhe një nga pamjet e shumta të Shqipërisë.

Kufiri midis Shqipërisë dhe një vendi tjetër ballkanik kalon përmes liqenit: Maqedonisë së Veriut. Pjesa më e madhe e Liqenit të Ohrit i përket Maqedonisë së Veriut, ku ndodhen pamjet më të rëndësishme, duke përfshirë qytetin kryesor të Ohrit. Ne do t’ju tregojmë se cilat atraksione në brigjet e liqenit të Ohrit ia vlen të vizitohen si në anën shqiptare ashtu edhe në atë të Maqedonisë së Veriut.

Atraksionet kulturore të liqenit të Ohrit
Ohër: Qyteti më i madh në liqen
Ohri në bregun lindor, i cili dikur ishte shtëpia e 365 kishave dhe për këtë arsye shpesh quhet “Jerusalemi i Ballkanit”, është gjithashtu një sit i Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s dhe është pikënisja e përsosur për eksplorimin tuaj të Liqenit të Ohrit: ndërtesat që u ndërtuan midis shekujve të shtatë dhe të 19-të, duke ofruar një paraqitje të shkurtër të historisë së gjatë të qytetit, duke përfshirë kështjellën e Car Samuil, e cila ngrihet lart mbi shtëpitë me çati terrakote.

Nga kishat që ekzistojnë ende sot, shumica e vizitorëve tërhiqen menjëherë nga Kisha e Shën Gjonit të Kaneos nga shekulli i dymbëdhjetë. Një kishë nuk mund të kishte një vendndodhje më të bukur: ajo qëndron në një shkëmb lart mbi Liqenin e Ohrit, i cili shkëlqen blu në sfond dhe është ndoshta subjekti më i fotografuar në liqen. Gjithashtu ia vlen të bëni një devijim drejt kishës së Shën Sofisë, origjina e së cilës daton në shekullin e njëmbëdhjetë, me afreske bizantine të ruajtura mirë.

Gjëja më e mirë për të bërë është të shëtisni nëpër rrugët komode, kryesisht me kalldrëm, derisa të gjeni veten përballë një amfiteatri, ku ndonjëherë zhvillohen koncerte gjatë verës. Në përgjithësi, ju mund të ndiqni një shumëllojshmëri festivalesh gjatë verës, për shembull Festivalin Sindikalna në maj ose Festivalin Veror të Ohrit me shfaqje teatrale dhe muzikore nga mesi i korrikut deri në mes të gushtit. Dhe pas kaq shumë përvojash emocionuese, nuk ka pije më të mirë se një troftë e shijshme e Ohrit.

Manastiri i Shën Naumit
Rreth 29 kilometra në jug të Ohrit, pak përpara kufirit me Shqipërinë, shtrihet manastiri Sveti Naum, i themeluar midis shekujve të nëntë dhe të dhjetë – një nga pamjet më të bukura në liqenin e Ohrit. Ne rekomandojmë udhëtimin rreth një orë e 20 minuta me varkë ekskursioni nga Ohri. Ju gjithashtu merrni një perspektivë piktoreske nga uji i qytetit të vjetër të Ohrit, sfondi i malit dhe ndërtesat e shumta të fshehura në breg.

Kur të mbërrini në Sveti Naum, gjëja e parë që do të vini re janë pallonjtë e shumtë që ecin rreth territorit të manastirit. Dhe që në ndryshim nga pjesa e brendshme e kishës, ju lejohet të bëni edhe foto.

Një tipar i veçantë i manastirit janë afresket e tij të bukura. Ai përshkruan histori nga jeta e apostullit sllav Naum dhe apostujve të tjerë. Një devijim drejt burimeve të Sveti Naum në Klosterberg është po aq interesant: pellgu i pastër i burimit, i cili e nxjerr ujin e tij nga më shumë se një duzinë nëntokësore dhe rreth 30 burime mbitokësore, madje është i përshtatshëm për një udhëtim të relaksuar me varkë me vozitje – një varkë. mund të merret me qira në vend.

Related Posts